Parkinsonfodbold

x
Parkinsons sygdom er en kronisk lidelse, der langsomt tiltager. Man mister flere og flere af de nerveceller i hjernen, som indeholder signalstoffet dopamin. Det er manglen på dopamin, der er årsagen til symptomerne i form af bl.a. langsomme bevægelser, rysten og muskelstivhed.

Når man, som personer med parkinson, får nedsat funktionsevne, falder aktivitetsniveauet typisk rigtig meget. Vi ved fra forskning at personer med parkinson er i langt højere risiko for at blive fysisk inaktive.

Fodbold er sjovere end fysioterapi

Den fysioterapeutisk behandling stiler i høj grad imod at forebygge inaktivitet, samt vedligeholdelse eller forbedring af den fysiske kapacitet, herunder kondition, muskelstyrke og bevægelighed.

Fodboldtræning er oplagt til personer med Parkinsons sygdom. I fodbold stilles der krav til kondition, muskekraft, og bevægelighed. Men der er også høje krav til fodarbejde, rytme, timing og balance. Der arbejdes med acceleration/deceleration, vendinger/drejninger og man kommer godt ud i kroppens yderstillinger. Derigennem arbejdes der også med kropsforståelsen/kropsoplevelsen.

Det at fodbold er en sportsaktivitet, hvor man leger med en bold, frem for en kunstig træningssituation i et træningscenter, gør at personer med  parkinson, ofte har lettere ved at udføre aktiviteten og at træningen er mere meningsfuld for personen - og så er det sjovere!
Fodbold er også godt til at skabe et godt fællesskab, her sammen med nadre med samme udfordringer.
Flere undersøgelser viser også at fodbold er effektiv til at forebygge livsstilssygdomme - sandsynligvis fordi det er en lystbetonet aktivitet der øger motivationen for at være regelmæssigt fysisk aktiv.  

Nedsat aktivitetsniveau 

Hos FysioDanmark tester vi, systematisk 3 gange om året, funktionsniveauet hos alle vores alle parkinson patienter, og patienter med andre neurologiske sygdomme. Her ser vi et tydeligt mønster, i at personer med neurologiske sygdomme og andre funktionsnedsættelser ofte har et meget lavt kondital. 

Mange af de fysiske og psykiske gener, som mange mennesker med parkinson oplever, er ofte sekundære til selve diagnosen, men betinget af den fysiske inaktivitet.

Fysisk inaktivitet øger desuden risikoen for en lang række livsstilssygdomme. Hver fjerde dansker dør af hjerte-/karsygdomme - det gør det til den næsthyppigste dødsårsag i Danmark. 

Fysisk aktivitetsniveau er paradoksalt nok også extra vigtigt, for personer med parkinson, for at optimere udnyttelsen af signalstoffet dopamin. 

Der er mange fordele ved regelmæssig fysisk aktivitet

 • Forebyggelse af hjerte-/karsygdomme 
 • Reduktion af blodtryk, kollesteroltal, hvilepuls, fedtprocent
 • Reducerer rissikoen for fald
 • Reducere rissikoen for at udvikle type 2-diabetes
 • Forebygge/forhale forværring af knogleskørhed
 • Forbedret hjernens funktion (evnen til at tænke, ræsonnere, analysere og huske)
 • Forebyggelse af depression
 • Forbedret søvn
 • Mindre tendens til forstoppelse
 • Nedsat følelse af træthed og energiforladthed
 • Forbedret evne til at udføre dagligdagsfunktioner
 • Forbedret udnyttelse af medicinen
 • Optimering af hjernes dopaminsystem
 • Bedre humør
 • Bedre livskvalitet

Parkinsonfodbold hos FysioDanmark Ringsted

Parkinsonfodbold hos FysioDanmark Ringsted, vil altid være en del af et samlet fysioterapeutisk behandlingstilbud.
Inden du møder op til fodboldtræningen, skal du have en indledende fysioterapeutisk undersøgelse, hvor i sammen laver en samlet behandlingsplan for dig.
Vi anbefaler ofte at du sideløbende med fodboldtræningen, også træner på klinikken, hvor der i højere grad kan arbejdes mere individualiseret.

Praktisk information

Fysioterapeut og fodboldentusiast Per Akselbo står for træningen.
Vi træner onsdage kl. 12.30-13.30 på Vetteslev-Høm stadion, Englerupvej 26, 4100 Ringsted
Personer med parkinson og funktionstab, er berettiget til vederlagsfri (gratis) fysioterapi. Det kræver en henvisning til vederlagsfri fysioterapi fra din læge.
Har du anden sygdom med funktionstab, som eks.sklerose, følger efter hjernebøjdning/blodprop i hjernen eller lignende, så er du også meget velkommen til at deltage i træningen. Visse andre varige lidelser berettiger ligeledes til vederlagsfri fysioterapi.

Er du i tvivl om parkinson fodbold er relevant for dig eller har du andre spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os for yderligere information.